LYS puanları bu sabah açıklandı ve herkesin kafasında aynı sorular.. Hangi üniversite, hangi bölüm, hangi şehir, özel mi devlet mi.. ve daha nicesi..
İkinci üniversitesini okuyan ve yıllarını bu sınav sistemine adamış bir kişi olarak düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
Öncelikle kendinize ilk sormanız gereken soru, "ben bu yıl sınava yeterince hazırlandım mı?" biliyorum ilk baştan bunu düşünmek istemeyeceksiniz ama rotayı belirlemek için bu soru şart. Eğer benim kapasitem budur bir daha hazırlanmayacağım diyorsanız buyrun tercihlere.. Ancak, hastalıktır kendini derse verememektir bazı aksilikler yaşadıysanız bir daha düşünmeye davet ediyorum sizleri..
Neye Göre Tercih Yapılır?
Öncelikle düşünmeniz gereken şey kesinlikle ve kesinlikle hangi mesleğin size göre olduğu. Bir yakınımdan örnek vermek istiyorum bu konuda. Kız hem edebiyat öğretmenliği, hem hukuk hem de sağlık kurumları yöneticiliği düşünüyor. Senin ilgi alanın eğitime mi hukuğa mı sağlığa mı şimdi? Hangisinin iş alanlarını araştırdın, mezunları ile konuştun.. Genetik ve Biyomühendislik bölümü ile Molekürler Biyoloji istiyorum derseniz birbirlerine yakın meslekler. İlgi alanınızı belirler kabul edilir ama "ne iş olsa yaparım" dercesine yaklaşırsanız kafanızı allak bullak edersiniz.
Kesinlikle puanım bu şurası tutuyor diyerek tercih yapmayın!
İki puan fazla yaptım puanımı heba ederim diye kesinlikle düşünmeyin. Hangi okul, hangi bölüm sizin için daha yararlıysa orayı yazın. Bölüme başlayınca, sonlardan girmiş ama bölüm birincisi olmayı zorlayan birçok kişi göreceksiniz.
Üniversite Nasıl Seçilir?
Kafanızdaki meslekleri ikiye veya üçe kadar kadar indirdiniz diyelim. Biri Bilgisayar Mühendisliği diğeri de Yazılım Mühendisliği olsun. Doğruya doğru, kolunuzu sallasanız mühendise çarpıyorsunuz memlekette. Binlerce işsiz mühendis varken, her yıl binlerce mühendislik fakültesi açıldığı yetmediği gibi başka bölüm öğrencileri nasıl mühendis olsun diye kanun üstüne kanun çıkıyor. Kendinizi geliştirmek isteseniz adam gibi Türkçe kaynak sayısı çok az.
Bizim bitirdiğimiz mühendislikten ne hayır gelecek şimdi?
İşte bu konuda sizin çabalarınızın yanında okuduğunuz üniversite devreye girecek. Siz çaba göstermedikten sonra Boğaziçi de bitirseniz bir işe yaramaz bu konuda baştan anlaşalım elbet..
Kimdir size donanım katacak? Üniversiteniz.. Açın aklınızda olan okulların akademik kadrolarını inceleyin. Kaç tane bu bölümden mezun hoca var? Bakın bakalım hocanın makalelerine, verdiği konferanslara..
Akademik kadro baktınız güzel. Peki eğitim dili? Örnekte Türkçe kaynak sayısı çok az demiştim. Nereden çalışıp kendinizi geliştireceksiniz? O zaman geriye ne kalıyor.. Eğer hiç dil bilmeyen birisi değilseniz ve örnekteki gibi bilişim sektörü istiyorsanız İngilizce eğitim dili..
Kadro ve eğitim dili tamam. Geriye kaldı şehir...
Hangi meslek olursa olsun, kendinizi geliştireceğiniz kursların yoğun olduğu, staj imkanlarının yüksek olduğu şehir o öğrenci için en ideal şehirdir. Öğrenci tarla bahçe ile ilgili bir bölüm okuyordur İstanbul'da mı uygular yetiştirir kendini Anadolu'da mı? Uluslararası İlişkiler okuyan okuyan kişi de aynı şekilde Türkiye'nin bir ucunda mı bulacak imkanı büyük bir şehirde mi?
En son olarak ise; Devlet Üniversitesi mi Özel Üniversite mi?
Eğer tam burslu ise şahsi fikrim sonuna kadar özel üniversite. Kısmi burslu veya burssuz ise yukarıdaki kriterleri ve maddi olanaklarınızı göz önünde bulundurarak tercih yapmanızı tavsiye ediyorum.
2013-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu (3 Temmuz 2013) link
Umarım bu yazı ile aklınızda bir şeyler şekillenmeye başlamıştır.
Başarılar diliyorum.
Deryasu
deryasu.blogspot.com
Not: Bu yazının tüm hakları deryasu.blogspot.com'a aittir. İzinsiz kullanılması kesinlikle yasaktır.
Oğlum ygs1: 43binde, ygs2: 45binde, lys de mf3 :43binde, mf4: 46binde. nereye girer?
YanıtlaSilMerhabalar
Sil35 binden başlayarak 55 bine kadar okullarınızı sıralamanızı öneririm. Gelecek olan okul mf3 puanı için 40binlerde mf4 puanı için 42 binlerde olacaktır ama mesleklerin o seneki popülerliğine ve yeni açılan bölümlere göre sıralamalar değişebiliyor.
Hangi şehirde hangi bölümü düşündüğünüzü bilmediğim için fikir vermek amacıyla üçer tane okul yazdım. Klavuz açıklanmadığı için sıralama bilgilerini internetten buldum. Ösym tercih klavuzunu açıkladığı zaman kesin bilgilerle tercih yapabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin..
Mf-3 puanına göre;
Yeditepe Üni.(istanbul) Diş Hekimliği(Ücretli) 39bin
Haliç Üni (istanbul) Moleküler Biyoloji Genetik(tam burslu) 42bin
Yeni Yüzyıl Üni(istnbul) Moleküler Biyoloji Genetik(tam burslu) 45bin
Mf-4 puanına göre ise;
Anadolu Üni. Bilgisayar müh. 42bin
Marmara Üni Biyomühendislik 44bin
Yıldız Teknik Gıda Müh. 46bin
Gayet güzel bir yazı olmuş,ellerinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim.
Sil